2013年9月16日星期一

炸青口與牛油曲奇


 


炸青牛油曲奇

昨天到超市逛,看到嗰啲青口好靚好大隻。



太太同我講,佢話好耐冇食過我炸嘅青口,同好耐都冇食過我整嘅牛油曲奇。講真,唔係唔想整,只係怕油炸會熱氣,曲奇士又高膽固醇。

既然佢都「炸哂型」,咁咪順下佢意,「炸型」變「炸物」咯!除炸青口外,我也炸了一種很好吃的瓜果,那露出綠色尖尖的就係嗰種俗稱意大利瓜的Zucchini


除此之外,其實還有許多蔬果類可以用來作炸物,比如蕃薯、茄子、洋蔥圏、馬鈴薯、香芋、白蘿蔔……

至於炸生果,我想最多人吃的係菠蘿、香蕉和蘋果,如要吃得滋味,配雪糕就是必然選擇,再喞上鮮忌廉和淋些朱古力漿,咁就真係舔哂口水!

講到雪糕,一定有好多人知道有款甜品叫炸雪糕,但另一種炸甜品的甜品你又可曾聽過嗎?那些細路哥食到又肥又大份,唔好以為淨係炸薯條嘅「功勞」,呢樣嘢其實比炸薯條更勁,食完之後仲會好開心,你估係乜?Bingo,係炸朱克力!

炸青口的做法:
係外面吃到的炸青口,通常只得兩種處理方法。
1. 將青口用沸水略煮,待兩殼稍為將開,取肉並用脆漿來炸。
2. 將青口直接用尖刀開殼取肉,然後用脆漿生炸。

而我做的方法是有點不同,我會預先猛火燒熱窩子,下欖油、洋蔥碎,落青口並用一大杯白酒下窩,蓋煮片刻,然後取出那些殼子微張的青口,開殼取肉。

試想想用這些青口來炸,味道怎能與上面所講的相比呢!既可啖出鮮味無比的汁液,而且還能嚐到那醇醇白酒的清香,妙!

脆漿作法與份量:
麵粉八両,發粉四錢,生粉八錢,水約十二、三両和勻,後再混合生油一至両

炸青牛油曲奇
發佈於2013年2月16日下午1:38

累積瀏覽 402